Jij moet, jij moet.

Toen ik voorzitter was bij de museumtramlijn, was er een medewerker die mij regelmatig “tips” gaf. Meestal bestonden deze tips uit een zooi krantenknipsels met een snel gekrabbeld briefje met teksten zoals “dit zou je ook moeten doen”.

Regelmatig kwam de man met ideeën die soms best wel goed waren. Maar als ik dan vroeg om het verder uit te werken, gaf de beste man niet thuis. Hij vond dat het bestuur dat maar moest doen.

Toen ik een keer op een dak van een tram stond, begon hij mij de les te lezen hoe onveilig ik bezig was. Ik was gezekerd, dus veel kon mij niet gebeuren. Stomverbaasd was ik toen ik een paar weken later een melding kreeg dat de beste man in het ziekenhuis lag. Hij was van het dak van de remise gevallen en mensen hadden hem gevonden. Hij was zo slim om de vereniging aansprakelijk te willen stellen.” Je bent gevonden. Betekent dat dat jij alleen aan het werk was? Ja, ik zag een lek, en ben direct het dak op geklommen. O, maar dat betekent dat je alle veiligheidsregels hebt genegeerd.” Bij het trammuseum is het verplicht om met minimaal twee mensen aanwezig te zijn bij werkzaamheden.

De laatste aanvaring was tijdens een klusavond. De beste man was aan het lassen, en wilde aan het einde van de avond naar huis gaan, terwijl het verplicht is om na de laatste laswerkzaamheden twee uur aanwezig te blijven. Vloekend en tierend is de man achtergebleven.

De man heeft toen opgezegd.

Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *